Geslaagd voor niveau 2 NANDIA en FRANCINE


Het was al lange tijd geleden dat Nandia een spoor van een uur achter elkaar had gelopen, dus ik was benieuwd hoe ze het zou gaan doen. Met 200% inzet ging ze weer vol van start. Ik wou wel dat ik een kopcameraatje mee had gehad want het was zo mooi om te zien hoe goed ze de kruisingen met zandpaden en asfaltpaden uitwerkte. Bij de eerste keer weer terug op de parkeerplaats snoof ze even aan de auto maar wist direct: hier is ze niet. Ze wilde verder, maar ik moest haar stilzetten omdat er een auto aan kwam. Toen die voorbij was moest ze direct kiezen op de kruising met verhard fietspad. En dat deed ze heel goed! Af en toe moest ik haar dwingen tot drinkpauze.

 

Later bij een andere autoweg maakte ze toch een verkeerde keuze, maar dat had ze al gauw in de gaten. Eerst maar even in de vijver afkoelen. Na schudden en tegen mij piepen om aan te geven dat het niet klopte, ging ze zelf weer terug naar de laatste kruising om nu nog beter te speuren. En vanaf dat moment ging het weer foutloos.
Na een uur waren we weer terug bij de auto, met het zweet op de rug. Natuurlijk had Nandia haar tweede ster verdiend! En een handvol worst niet te vergeten. Hoewel Nandia baalde dat het al weer voorbij was, viel ze in de auto toch als een blok in slaap.

 

 

Geslaagd voor niveau 1 SASCHI en ALBERTINE 

 

Dan nu het verhaal van Sachi, een Shibaprinsesje van ruim 1,5 jaar oud.

Ongeveer een half jaar geleden zijn we begonnen met speurlessen bij Speuren met je hond, dit naar aanleiding van een workshop praktijkspeuren tijdens de Doe Dag van de Nippon Inu, hier bleek al snel dat Sachi er in navolging van haar mamma Aiko een fijn neusje voor heeft ;)
 
Tijdens de eerste lessen was Sachi nog wat dwars en leek ze geen voergevoelig hondje te zijn, maar wat wel duidelijk werd is dat ze het speuren op zich wel doorhad en dat ze er wel moeite voor deed..
Naarmate de lessen vorderden begon ze steeds meer gesteld op de instrictrice te raken en bleken de frikadelletjes gretig aftrek te nemen.
In het begin had ik +/- 1 keer in de maand les, maar doordat mijn werksituatie wat veranderde zijn we nu in staat om wat vaker les te nemen, we hebben nu ongeveer om de 2.5 week een les en dit heeft de afgelopen 3 maanden flink vruchten afgeworpen, Sachi en ik groeien als team en leren ontzettend veel, ze is dol op de instructrice en wordt elke keer uitgedaagd met nieuwe situaties en ik leer haar steeds beter te ’lezen’, het gaat ook met mijn lijnvoering ook telkens beter… Sachi gaat er voor de volle 100% voor, ze is gretig en piept en trekt als een malle als ze haar speurtuigje draagt, de "vermiste" persoon om de bocht verdwijnt en ze doorheeft wat haar te doen staat.
 
Afgelopen les (24 Maart 2014) zouden we een proefexamen doen voor praktijkspeuren niveau 1, we gingen zonder zenuwen van start en ondanks een kleine afleiding heeft Sachi het ontzettend goed gedaan..een uur lang door het bos gespeurd en gevonden!! Daarom was er een verassing voor ons….WE ZIJN GESLAAGD VOOR NIVEAU 1!!! Sachi krijgt nu een prachtige speurpenning en die zal ze met trots dragen!!
We gaan nu verder met de volgende uitdagingen en op naar de volgende niveaus!!!

 

 

Geslaagd voor niveau 4 ALPHA en JAAP

 

Op 27 januari was het dan zover Alpha ging examen doen voor level 4. Ze had dit al een aantal keren gedaan maar was toen nog niet zover om te slagen. Level 4 houd in dat Alpha een totaal voor haar vreemde persoon moet vinden op een verharde weg binnen 1 uur.

Alpha ging voortvarend te werk en was niet geheel vlekkeloos. Ik heb haar een keer teruggezet op een kruising waar ik dacht dat ze nog goed zat. Daar pakte ze het dan ook direct weer goed op. Daar zie je maar weer dat het teamwork is en dat je je hond goed moet lezen. Na veel bochten en paden heeft ze de vreemde persoon gevonden. Ik ben trots op Alpha dat ze geslaagd is en we gaan beide ons best doen voor de volgende level.

 

Geslaagd voor niveau 1 WOEZEL en PIET

(en hier ligt woezel uitgeteld na zijn speurles)

Een tijdje terug ben ik met mijn baasje begonnen met praktijkspeuren. Van begin af aan vond ik het erg leuk om te speuren. Ik moet dan aan een doekje, met haar geur, ruiken en dan moet ik speuren waar ze langs gelopen is en haar opzoeken. Ik begin dan altijd meteen heel hard te lopen, want ik ben super fanatiek als ik mag werken. Als ik haar gevonden heb krijg ik wat lekkers. Ik heb ook al een keer Monique mogen zoeken en dat was best wel moeilijk. Monique had zich verstopt en de instructrice liep achter ons. Daar raak je wel een beetje van in de war, maar ik had toch wel snel door dat ik de geur van het doekje van Monique moest volgen. Nu heb ik mijn eerste penning gehaald en daar ben ik best wel trots op.

Een vette lebber van Woezel

 

 

Geslaagd voor niveau 1 WESSEL en EVELIEN

 

In Februarie 2013 hebben wij, Wessel (een engelse cocker spaniel) en ik onze 1ste proefspeurles gehad! Wessel had al snel door wat van hem verwacht werd en deed erg goed zijn best om de "vermiste" persoon te vinden. Na onze proefles hadden we een goed gevoel bij het speuren. De  "echte" speurles werd gepland en weer ging Wessel als een speer! De afstanden werden al snel langer. Na een aantal lessen zaten we op een uur aan 1 stuk (bijna) foutloos speuren. Na 8 speurlessen hebben we niveau 1 gehaald! Ik vind het zo bijzonder om te zien dat onze hond het goede spoor kan volgen en mij kan leiden! Dat ik op hem kan vertrouwen dat hij mij de goede weg wijst! (ook al moeten we daarvoor door de blubber) Iedere keer sta ik even stil bij het feit dat onze Wessel het toch maar weer "geflikt" heeft! Ik ben nu al ontzettend trots dat wij niveau 1 gehaald hebben. Op naar nog heel veel moeie speurlessen!

 

 

Geslaagd voor niveau 3 Pipo met Agnes

 

Geslaagd voor niveau 2. Freek met Henrike.

 

Geslaagd voor niveau 2 PUKO en EVELIEN.

Begin April 2013 het eerste examen gedaan voor Level 1 en nog geen half jaar verder gaat Puko op voor Level 2. Binnen zijn jonge leeftijd van nog geen anderhalf jaar oud heeft hij Level 2 al behaald.

Het is een genieten als team om te zien hoe we samen op zoek gaan naar het slachtoffer wat ergens in het bos is verdwaald. We starten op het verharde gedeelte en hier gaat hij als een stofzuiger overheen. Gelukkig voor mij want dan gaat Puko niet zo hard van start zodat ik nog niet in de ankers hoef te gaan.

Na ruim een jaar praktijkspeuren zie ik hoe we een team worden, Puko wacht netjes voordat we het ritueel van, geurzakje aanbieden, lange lijn op het speurtuig doen en het commando van zoek geven voordat hij van start gaat en hoe langer we nu bezig zijn, hij blijft mij aan kijken voordat hij weg gaat om te zoeken. Eerder moest ik hem aan een boom binden zodat ik hem kon houden om al niet van start te gaan.

Voor Level 2 gaan we over verharde wegen en onverharde wegen. Belangrijk is hoe lees ik mijn hond, waaraan kan ik zien dat hij op het goede spoor zit of dat er enige twijfel is aan de weg die hij is ingeslagen. Ik leerde dat bij twijfel ik dat meld en we terug gaan naar het punt, vaak een kruising, om deze opnieuw uit te werken. We hebben geleerd dat hij het niet nodig heeft om het slachtoffer eerst te zien, maar dat de geur al voldoende was, vreemde slachtoffers tot nu toe geen probleem bleken te zijn. Hij bij andere mensen die lopen in het bos deze checkte van is dit het of niet. De grote parkeerplaats bij de Punthorst was enige tijd een lastig punt voor hem, maar uiteindelijk heeft hij dit ook overwonnen en blijft op de parkeerplaats nu het spoor zoeken.

Al met al ben ik hartstikke trots op hem en bedank Speuren met je hond ook voor haar rol hierin. Puko is verschrikkelijk blij als hij haar heeft gevonden!

 

 

 

Geslaagd voor niveau 1 Boris. Zodra ik de foto`s van hen binnen heb zal ik ook deze op de site plaatsen.

 

 

Geslaagd voor niveau 1 INDY  en MARJAN

Na wat zoeken naar een goede uitdaging voor onze "altijd-in-voor-iets-nieuws" Indy, hebben we een proefles "speuren" gedaan bij Speuren met je hond.
En vanaf de eerste kennismaking met dit fenomeen, is Indy één en al enthousiasme geweest.
Indy heeft haar speurneus ingezet, en sindsdien alleen maar verbeterd. Net zoals het uithoudingsvermogen van het baasje; tsjonge-jonge wat een tempo heeft zo'n klein hondje.
Samen hebben we heel wat stappen verzet, en Indy beleefde er veel plezier aan.
En na 4 maanden trainen, mochten we voor het "echie"; niveau 1.
Vanwege wat communicatie problemen van mijzelf, ging de start niet feilloos. Maar even terug naar een punt van oorsprong, en Indy weer als een speer.
Ze liep zo snel, dat ik de "vermiste persoon" soms in de verte nog zag lopen….. En tijd om te drinken had ze eigenlijk niet.
Maar Indy liet weer een sterk staaltje doorzettingsvermogen zien, en dat werd beloond met: geslaagd!
Indy en ik vinden het nog steeds geweldig om te doen; dus op naar het volgende niveau!

Geslaagd voor niveau 1 NANDIA  en FRANCINE

 

Nandia is bij mij gekomen op de leeftijd van 1 jaar en was het vertrouwen in de mensheid helemaal kwijt. Het is een hond die graag iets samen met de baas doet. We hebben in de afgelopen jaren dogdance en behendigheid gedaan en gaan nog wekelijks naar een hondenschool voor funlessen. Thuis wil Nanne dagelijks iets leuks doen: hersenwerkjes of tricks leren. Jaren geleden had ik al besloten: als Nandia 7 jaar zou zijn, zouden we stoppen met behendigheid (of eerder als ze het niet meer aan kon) en beginnen met speuren. Na een workshop van Henk en een proefles bij speurenmetjehond.nl april 2013 was het duidelijk: Nandia vindt speuren geweldig! En ze bleek talent te hebben en, ook niet onbelangrijk, doorzettingsvermogen om de steeds langer wordende sporen goed uit te werken. Of Nanne goed loopt of niet is nooit een vraag: luid blaffend volgt ze het spoor tot een kruising, werkt die stil en geconcentreerd uit, om vervolgens weer luid blaffend het spoor te volgen. Blaft ze niet, dan zit ze niet goed……

Afleiding van “enge mannen” is nog moeilijk. Vandaag bracht een man die met zijn handen in zijn zij midden op een kruispunt stond bij een parkeerplaatsje haar in de war (dat blijft bedreigend, handen in je zij, en zo iemand wordt afgeblaft en niet vertrouwd). Even weer terug naar de laatste goede kruising, en verder ging het prima. Fopspoortje had ze feilloos in de gaten, en ook jogger met klein hondje op de arm bracht haar niet van het spoor. "De vermiste persoon" besloot zich na een uur niet te verstoppen, maar met handen in de zij midden op het pad te blijven lopen. Maar ook dat bracht Nanne niet meer in de war! Ze had direct door dat het de juiste persoon was, en duwde met haar neus even tegen haar hand, om te laten weten dat ze gevonden was.

 

Na 11 lessen haalden we al ons eerste certificaat!

Geslaagd voor niveau 2 speurneus BANJO met AD

Na nog maar een paar speurlessen voor niveau 2, waarvan een spannende op een camping , start ik vol goede moed speurles met Banjo.

Hij gaat serieus aan het werk en bij elke hoek of afslag of kruising meld ik braaf in de portofoons hoe we gelopen zijn. Meestal hoor ik dan terug
“gehoord” of iets van gelijke strekking. Bij “rechtdoor over het fietspad” krijg ik ineens te horen; “ik zeg niks..” Potverdorie, denk ik, nu zitten we vast verkeerd !!
Banjo loopt echter gewoon door, volgens mij had hij wel in de gaten dat ik twijfelde want hij keek een paar keer naar me om.
Enfin toch maar alle vertrouwen weer aan Banjo gegeven en verder moedig voorwaarts. Na ongeveer een uur kwamen we terecht bij de parkeerplaats, even snuffelen bij de eigen auto,
even snuffelen bij de auto, aarzelen maar toch weer verder speuren en ja hoor gevonden !!! Daarna kreeg ik te horen: gefeliciteerd met het succesvol verlopen examen niveau 2 !! Zo trots op deze speurneus!!

 

 


 

ARTIKEL GEPLAATS IN HARDENBERG NU.

 

http://www.hardenberg.nu/nieuws/regio/280173/speurhond-ed-vindt-vermiste-na-een-uur.html