Speuren met je hond

Een uitdaging voor iedere baas en hond


Wat is praktijkspeuren?

Kort gezegd is praktijkspeuren: Het zo snel mogelijk opsporen van vermiste of voortvluchtige personen. De hond wordt getraind op het speuren van menselijke geuren. Praktijkspeuren is afkomstig uit Canada en wordt daar gebruikt bij de Royal Canadian Mounted Police.

Speuren is voor een hond een natuurlijke gave, dat hoeven we hem niet te leren. Wat we wel moeten leren is het gedrag van je hond te 'lezen' zodat jij je hond feilloos kunt volgen en hij je naar de persoon kan brengen die hij op moet sporen.  

Alles gebeurd zonder dwang: sterker nog we praten niet eens met onze hond, die is immers hard aan het werk en wil niet gestoord worden tijdens het speuren.

Stapsgewijs leren we baas en hond hoe zij de fijne kneepjes van het Praktijkspeuren onder de knie kunnen krijgen. 

Het spoor wat ze moeten volgen zal steeds langer worden. ( Tot wel 5 km in een uur ). We beginnen in het bos, maar naarmate de hond vorderingen maakt kan er ook op verharde wegen en in het dorp gespeurd worden. De honden blijven aan de speurlijn. 


Is dit wat voor jouw hond?

Natuurlijk! Wat voor ras jouw hond ook is, als zijn neus werkt kan hij praktijkspeuren. Wanneer je twijfelt aan de gezondheid van je hond is het wel verstandig dit voor aanvang even te melden, het praktijkspeuren is immers een van de zwaarste takken van sport, zodat we kunnen beoordelen of het praktijkspeuren niet te belastend is.

ER ZIJN DIVERSE NIVEAUS TE BEHALEN

Bij SPEUREN MET JE HOND maken we er een ware uitdaging van om een topniveau te bereiken.

Er zijn dan ook diverse niveaus te behalen. Afhankelijk van de prestatie van de handler en de hond werken we naar steeds een stapje hoger.